TRADICIONALNA PROSLAVA 1. MAJA MEĐUNARODNOG PRAZNIKA RADA

15.04.2015. u 13.00

  

Planina Konjuh nalazi se u sjeveroistočnoj Bosni, i nalazi se na području tri Općine: Banovići, Živinice i Kladanj. Površina Zaštićenog pejzaža “Konjuh” je 8016 hektara, pretežno šumskog područja. Područje Zaštićenog pejzaža "Konjuh" dio je planine Konjuh. Predstavlja vododjelnicu između porječja  Krivaje, Spreče i Drinjače. Glavni greben Konjuh planine proteže se pravcem sjeverozapad – jugoistok u dužini od 30 kilometara s najvišim vrhom na 1327 metara nadmorske visine.

 

U cilju zaštite  mnogobrojnih florističkih, hidroloških ali i kulturno historijskih vrijednosti, dio  područja planine Konjuh  proglašen je zaštićenim pejzažom što  je regulisano „Zakonom o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom“, donjetog / izglasanog  na sjednici skupštine TK kantona 09.11.2009.godine.

 

U cilju ostvarivanja navedenog, istim zakonom zadaci su povjereni JU zaštićeni pejzaž „Konjuh“ TK, koji i ove godine intezivno radi na realizaciji svih zacrtanih ciljeva i  planova aktivnosti iz oblasti svoje nadležnosti.

 

Kao što je to bila uobičajena praksa do sada, i ove godine JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ Tuzlanskog Kantona organizuje tradicionalnu proslavu 1.maja Međunarodnog praznika rada.

 

U tu svrhu uspostavljeni su i novi kapaciteti od ukupno 17 stolova i malih šadrvana koji uz ranije postojeće tzv. Velike šadrvane obogaćuju turističku ponudu i omogućavaju ugodan boravak i relaksaciju za nebrojeno više turista i ljubitelja prirode.

 

Područje zaštićenog pejzaža planine Konjuh već odavno je omiljena destinacija brojnih sportista i zaljubljenika u prirodu jer zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama i uređenim stazama čini izuzetno pogodno područje za  obavljanje raznih vidova sportskih i rekreativnih aktivnosti poput šetnje, trčanja, biciklizma, a u funkciji je i „adrenalinski park“ kao jedan od vidova zabavnog sadržaja.

 

JU „Zaštićeni pejzaž“ Konjuh TK je uspjeo za relativno kratko vrijeme uspostaviti brojne kapacitete smještaja i obogatiti turističku ponudu, te stoga poziva sve zaljubljenike u prirodu, kako sa Tuzlanskog kantona, tako i sa područja cijele BiH, da nas posjete  i na vrijeme  rezervišu svoje mjesto za proslavu međunarodnog praznika rada.

 

Sve dodatne informacije i rezervacije stolova i šadrvana za proslavu 1. Maja možete dobiti na:

JU „ Zaštiženi pejzaž“ Konjuh TK

Tel. / fax: 035-880-636

Adresa: Grab potok bb Banovići

 09.04.2015. u 13.00

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA "POZDRAV PROLJEĆU" 2015.

 

 

Kao i prošle godine Planinarsko društvo „Varda“ Banovići organizovalo je tradicionalnu manifestaciju pod nazivom "Pješačenjem do zdravlja - Pozdrav proljeću 2015" koja se se održala dana  05.04.2015.  godine. Svi učesnici su došli autobusima do Motela Zlaća a zatim pješice od izletišta Zlaća do Zobika u trajanju od devedeset  minuta. Za sve učesnike po dolasku u Zobik obezbijeđen je tradicionalni planinarski grah i topli napitak (čaj).

 

  12.05.2014. u 11.00

  Učešće na sajamskoj manifestaciji „MEĐUNARODNI DANI TURIZMA –SARAJEVO 2014“

    Sajam

 

Javna ustanova Zaštićeni pejzaž Konjuh Banovići je u periodu od 08.05 do 11.05.2014 god. uzela učešće na sajamskoj manifestaciji „Međunarodni dani turizma – Sarajevo 2014“ koja se održala u prostorijama KJP Centar „Skederija“ Sarajevo. Ostavreni su kontakti sa drugim izlagačima i postignuti pozitivni poslovni rezultata, čime je sajamska manifestacija opravdala naša očekivanja.

06.05.2014. u 10.00

   Aplicirano na novi projekat

Po Javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša FBiH, a u okviru studije i projekata zaštite i očuvanja biološke i pejzažne raznolikosti JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ Banovići aplicirala je sa novim projektom.

 

 

 

 

 

05.05..2014. u 14.00

Proslava 1. Maja u Zaštićenom pejzažu

                 

Ove godine u organizaciji JU Zaštićeni pejzaž Konjuh Banovići, organiziran je doček 1.Maja na području izletišta Zlaća. Izletnici su mogli uživati u čarima prirode, svježem zraku i u novo izgrađenim kapacitetima. 

18.04..2014. u 11.00

 Novi kapaciteti na području Zaštićenog pejzaža

                   

Uspostavljeni su novi kapaciteti na području Zaštićenog pejzaža. Pored velikih šadrvana, u upotrebi su i drveni stolovi sa klupama, ukupno 17 stolova kao i mali šadrvan. Novi kapaciteti trebaju da obogate turističku ponudu izletišta Zlaća kao i da omoguće što ugodniji boravak posjetiocima. 

 

02.04.2014. u 12.00

 Uspostavljen sistem naplate na području Zaštićenog pejzaža

 

Na osnovu člana 15. Zakona o osnivanju Javne ustanove Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ (Sl. Novine Tuzlanskog kantona br. 06/11), a u skladu sa članom 7 i 8 istog Zakona, Upravni odbor JU, uz saglasnost Ministarstva uređenja i zaštite okolice TK, na XIX sjednici, održanoj dana 27.03.2014 godine, donosi cjenovnik naknada i drugih usluga na području Zaštićenog pejzaža „Konjuh“. Obavještavaju se svi posjetitelji Zaštićenog pejzaža, da će se u narednom periodu vršiti naplata usluga na području Zaštićenog pejzaža, a u skladu sa cjenovnikom.

 

 

 

 

 

  28.03.2014. u 10.30

 Postavljena tabla sa obavještenjem

 

Na ulazu u izletište „Zlaća“ postavljena je tabla sa obavještenjem i uputama o ponašanju posjetilaca u Zaštićenom pejzažu „Konjuh“ i izletištu „Zlaća".

Poštivanjem i pridržavanjem pravila ponašanja čuva se i štiti priroda Zaštićenog pejzaža Konjuh, njegova iznimna ljepota i vrijednost, dok se nepoštivanjem i nepridržavanjem čini prekršaj, što povlači određene mjere od strane ovlaštenih službenih osoba.

Javna ustanova ZP KONJUH

 

 

 

 

 24.03.2014. u 14.30

 Postavljene klupice za odmor

Na trasi pješačke staze od vile Sensi do Batala postavljene se klupe za odmor. Pored tih aktivnosti uposlenici JU ZP Konjuh izvršili su postavlje ljuljaški na izletištu „Zlaća“. Izvršeni su radovi na uređenju zelenih površina izletišta „Zlaća“, opremanje sadržaja za odmor i rekreaciju.

  

  

 

 

   22.03.2014. u 09:00

  Pronađen izvor pitke vode

Radnici JU Zaštićeni pejzaž Konjuh su u periodu 20 do 22  marta 2014 godine, pronašli i prokopali izvor pitke vode na brdu iznad izletišta „Zlaća“. Planirano je u narednom periodu da se izvor pitke vode dovede do samog izletišta „Zlaća“ kako bi boravak posjetitelja bio što ugodniji.

 

 

 

   

 

   

  21.03.2014. u 10:00

  Most na ulazu u izletište „Zlaća“ u lošem stanju

Most koji se nalazi na ulazu u izletište „Zlaća“ na 500 metara prije hotela „Zlaća“, je u lošem stanju. Mole se posjetioci na oprez prilikom prelaska istog. Naročito prilikom organiziranih posjeta sa autobusima.

 

 

 

 

 

 

 

 19.03.2014. u 09:57

 Postavljen znak zabrane saobraćaja

Usklopu akcije zabrane saobraćaja u Zaštićenom pejzažu, a na osnovu Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh zaštićenim pejzažom Konjuh, postavljen je znak zabrane saobraćaja od mosta kod hotela „Zlaća“. Saobraćaj je zabranjen za sva motorna vozila na potezu od Hotela Zlaća do Zobika, osim za vozila sa odobrenjem JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“.

 

 

 

 

 

 

 18.03.2014. u 09:00

 Radovi na uređenju info-punkta

Zaposlenici JU Zaštićeni pejzaž Konjuh su izvršili uređenje prostora oko info-punkta, a za unutarnje radove i vanjske izmjene na objektu angažovana je specijalizirana firma za te namjene. Svrha uređenja objekta je stavljanja istog u funkciju za smještaj nadzornika. Planirana je elektrifikacija objekta u kojem će pored smještaja nadzornika biti biletarnica kao i suvenirnica.

 

   

 

 

  18.03.2014. u 11:00

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA "POZDRAV PROLJEĆU" 2014.

 Planinarsko društvo „Varda“ Banovići organizuje tradicionalnu manifestaciju pod nazivom "Pješačenjem do zdravlja - Pozdrav proljeću" koja će se održati    30.03.2014 godine. Planirano je da učesnici dođu autobusima do Motela Zlaća a zatim da pješače od izletišta Zlaća do Zobika u trajanju od devedeset  minuta. Za sve učesnike po dolasku u Zobik obezbijeđen je tradicionalni planinarski grah i topli napitak (čaj).

 Dobrodošli i vedro.

Pozdrav Proljecu 2013

 

  05.03.2014. u 15:00

 Organizovana akcija čiščenja smeća na području ZP Konjuh

Akcija čišćenja smeća na  području ZP Konjuh, organizirana je u mjesecu februaru 2014 godine, a sama akcija sprovedena je na području sliva rijeke Drinjače (Općina Kladanj) i na području Paočkog jezera, kao i slivu rijeke Oskove (Općina Banovići) i izletišta „Zlaća“. Akciju su sproveli uposlenici JU ZP Konjuh od 17.02 do 25.02.3014 godine.